Η ΕΥΘΥΝΗ ΤΗΣ ΕΠΟ ΓΙΑ ΤΙΣ ΦΩΤΟΤΥΠΗΜΕΝΕΣ ΠΛΑΣΤΕΣ ΕΝΗΜΕΡΟΤΗΤΕΣ

Αποφασεις - Δελτια Τυπου - Ειδησεις

Η ΕΥΘΥΝΗ ΤΗΣ ΕΠΟ ΓΙΑ ΤΙΣ ΦΩΤΟΤΥΠΗΜΕΝΕΣ ΠΛΑΣΤΕΣ ΕΝΗΜΕΡΟΤΗΤΕΣ

Μη αναγνωσμένη δημοσίευσηαπό admin » 13 Ιουν 2011, 19:48

Στο άρθρο 5 του ‘Κανονισμού Ιδιότητας και Μετεγγραφών Ποδοσφαιριστών’.
ορίζονται οι απαιτήσεις για την εγγραφή κάθε επαγγελματία ποδοσφαιριστή.

«Άρθρο 5 Εγγραφή Ποδοσφαιριστών
2. Για την εγγραφή ποδοσφαιριστή, ως επαγγελματία, απαιτείται η εμπρόθεσμη υποβολή στην ΕΠΟ με κατάθεση στο πρωτόκολλο, των παρακάτω δικαιολογητικών.

δ) Βεβαιώσεις από τις οποίες να προκύπτει ότι η ΠΑΕ που επιθυμεί να αποκτήσει τον ποδοσφαιριστή, είναι ενήμερη φορολογικά και ασφαλιστικά και δεν οφείλει προς την ΕΠΟ - οικεία Ένωση - ΠΣΑΠ - ποδοσφαιριστές ή προπονητές. Εάν ελλείπουν βεβαιώσεις ή βεβαίωση, η αρμόδια επιτροπή αναβάλλει επί δεκαπενθήμερο την εγγραφή μέχρι να προσκομισθούν οι βεβαιώσεις.

Πέρα λοιπόν από φορολογική και ασφαλιστική ενημερότητα, ο Κανονισμός προβλέπει κατάθεση βεβαιώσεων ότι η ΠΑΕ δεν οφείλει στην ΕΠΟ, στην οικεία Ένωση, στον ΠΣΑΠ, στους ποδοσφαιριστές και τους προπονητές!
Αλήθεια, υπάρχει έστω και μια ΠΑΕ που να έχει υποβάλλει τέτοιες βεβαιώσεις, τον Ιανουάριο του 2011;

Σήμερα, η διοίκηση της ΕΠΟ, καμώνεται την ανεύθυνη.
Ότι δηλαδή, δεν ήταν υπεύθυνη για τα ‘φωτοαντίγραφα’ που κατέθεταν οι ΠΑΕ.
Δεν είναι όμως έτσι. Ας δούμε το γιατί:

Στην παρ.8 του άρθρου 20 ‘Αρμοδιότητα ΕΠΟ’ του Κανονισμού, ορίζεται
,

«Άρθρο 20 Αρμοδιότητα ΕΠΟ

Με την επιφύλαξη του δικαιώματος κάθε ποδοσφαιριστή, προπονητή ή σωματείου να επιδιώξει αποζημίωση σε αστικό δικαστήριο για εργατικού περιεχομένου διαφορές, η ΕΠΟ είναι αρμόδια για: [...]

7)Για τον έλεγχο της πληρότητας των δικαιολογητικών και του νομότυπου αυτών πριν από την έκδοση οιουδήποτε δελτίου Αθλητικής Ιδιότητος Ποδοσφαιριστή».

Ας δούμε, επιπλέον, τι προβλέπει ο νόμος για την έκδοση φορολογικής ενημερότητας.

Σύμφωνα με την Υπουργική Απόφαση 1109793/6134-11/0016/ 24.11.1999 (ΦΕΚ 2134/Β΄), άρθρο 9 παρ. 8 αυτής, όπως ισχύει μετά από την αντικατάστασή του από την Α.Υ.Ο. & Οικ. 1092634/6908-11/0016/10.11.2004 (ΦΕΚ 1755/Β΄) ορίζεται ότι,


«Δεν είναι επιτρεπτή η επικύρωση από οποιονδήποτε φωτοαντιγράφων ή αντιγράφων αποδεικτικού ενημερότητας χρεών προς το Δημόσιο, μετά την έκδοσή τους».

Σύμφωνα με την 3645/2008 απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας, ορίζεται ότι,

«...Το αποδεικτικό ενημερότητας υπογράφεται μόνο από τον εκδότη, με εκχώρηση υπογραφής από τον Προϊστάμενο της Δ.Ο.Υ.... 8. Θεώρηση από οποιονδήποτε φωτοαντιγράφων ή αντιγράφων αποδεικτικού ενημερότητας χρεών προς το Δημόσιο μετά την έκδοσή τους δεν είναι επιτρεπτή... Εξάλλου, εφ’ όσον ισχύουν στο επίμαχο θέμα ειδικές διατάξεις, ήτοι αυτές των κατ’ εξουσιοδότηση του άρθρου 26 του ν. 1882/90 εκδοθεισών υπουργικών αποφάσεων, δεν έχουν εφαρμογή εν προκειμένω οι μνημονευόμενες γενικές διατάξεις του Κώδικα περί Δικηγόρων ... όπως βασίμως προβάλλεται με την υπό κρίση αίτηση, μη νομίμως έγινε δεκτή, από την άποψη αυτή, η προσφορά της ως άνω εταιρείας, ενόψει του ότι προσκομίσθηκε από αυτήν αντίγραφο του κατά τα ανωτέρω απαιτουμένου πιστοποιητικού επικυρωθέντος από δικηγόρο».

Δηλαδή, η νομότυπη φορολογική ενημερότητα είναι μόνο η πρωτότυπη και καμία άλλη, ή αντίγραφο της πρωτότυπης, πριν όμως υπογραφεί από τον αρμόδιο υπάλληλο της ΔΟΥ, και διαθέτει πρωτότυπες υπογραφές και σφραγίδες τις οποίες θέτει, στο κατάστημα της ΔΟΥ και μόνον. Διευκρινιστικά, δείτε εδώ, στην τελευταία παράγραφο: http://www.e-taxis.gr/gr/ekdosi_for_enim.htm

Η δε τυχόν επικυρωθείσα (ως αντίγραφο της πρωτότυπης) από δικηγόρο είναι άκυρη.Ίδια πρόβλεψη ισχύει στο νόμο και για την ασφαλιστική ενημερότητα.
Στην Υπουργική Απόφαση αριθ.Φ.21/116 (ΦΕΚ 839Β'/00) ‘Αποδεικτικό ασφαλιστικής ενημερότητας για χρέη προς το ΙΚΑ’, ορίζεται ότι,

«4. Θεώρηση φωτοαντιγράφων ή αντιγράφων αποδεικτικού ασφαλιστικής ενημερότητας μετά την έκδοσή του δεν είναι επιτρεπτή».


Συμπερασματικά: η ΕΠΟ μπορεί να εκδόσει δελτίο Αθλητικής Ιδιότητος Ποδοσφαιριστή ΜΟΝΟ μετά από τα πιο κάτω βήματα,

1. Η ενδιαφερόμενη ΠΑΕ καταθέτει στο πρωτόκολλο της ΕΠΟ:

α. Πρωτότυπη φορολογική ενημερότητα
β. Πρωτότυπη ασφαλιστική ενημερότητα
γ. Βεβαίωση μη οφειλής προς ΕΠΟ
δ. Βεβαίωση μη οφειλής προς SuperLeague
ε. Βεβαίωση μη οφειλής προς ΠΣΑΠ
στ. Βεβαιώσεις μη ύπαρξης χρέους προς ποδοσφαιριστές ΠΑΕ

ζ. Βεβαιώσεις μη ύπαρξης χρέους προς προπονητές ΠΑΕ

2. Εάν λείπουν όποιες από τις πιο πάνω βεβαιώσεις, η αρμόδια επιτροπή της ΕΠΟ υποχρεωτικά αναβάλλει επί δεκαπενθήμερο την εγγραφή μέχρι να προσκομισθούν.
3. Όταν προσκομισθούν όλες οι βεβαιώσεις, η ΕΠΟ πρέπει να ελέγξει το νομότυπο αυτών, δηλαδή εάν είναι οι πρωτότυπες.
4. Εκδίδεται το Δελτίο.

Αναρωτιόμαστε, εάν έπραξε με αυτό τον τρόπο η ΕΠΟ, τον Ιανουάριο του 2011, αλλά, φυσικά, και το καλοκαίρι του 2010.

Σε κάθε περίπτωση, η ΕΠΟ, μέσα Ιουνίου, αναζητά απαντήσεις από τις κατά τόπους εφορίες και καταστήματα ΙΚΑ. Η ίδια δηλώνει ότι σε πολλές περιπτώσεις δεν έχει πρωτότυπες βεβαιώσεις και ενημερότητες.

Η ίδια παραδέχεται λοιπόν, ότι δεν εφάρμοσε τα οριζόμενα του Κανονισμού Μεταγραφών και έχει εκδώσει παράνομα τα δελτία...
Άβαταρ μέλους
admin
Διαχειριστής
 
Δημοσιεύσεις: 597
Εγγραφή: 30 Μάιος 2007, 18:02
Τοποθεσία: Αθήνα-Αίγιο

Επιστροφή στο ΕΠΟ - FOOTBALL LEAGUE 2

Μέλη σε σύνδεση

Μέλη σε αυτή την Δ. Συζήτηση : Δεν υπάρχουν εγγεγραμμένα μέλη και 1 επισκέπτης

cron